De nieuwe Wet Werken Naar Vermogen bezorgt de gemeenten en ondernemers een nieuwe uitdaging. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden straks meer en meer geïntegreerd in de reguliere arbeidsmarkt. Ard Gerards uit Horst laat met zijn leerzorgbakkerij zien welke mogelijkheden er zijn.
Ard Gerards ziet brood in Zorg- & Leerbakkerij.
“Een zorgboerderij kent iedereen wel”, zegt Ard Gerards, warme bakker uit Horst. “Bij mijn leerzorgbakkerij moet ik vaak meer uitleg geven, maar het principe komt op hetzelfde neer. Met dit concept geef ik mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans om weer aan de slag te kunnen. Ik heb bijvoorbeeld werkplekken voor mensen die tussen wal en schip zijn geraakt en niet naar een vervolgopleiding kunnen, omdat ze geen arbeidscontract hebben of geen stageplek kunnen krijgen. Ook op het gebied van dagbesteding zijn er bij ons in de bakkerij voldoende mogelijkheden. Het idee voor de leerzorgbakkerij is niet uit de lucht komen vallen. Ik ben opgegroeid in een omgeving waarin een familielid extra zorg en aandacht nodig had. En dat is precies wat ik de mensen in mijn bedrijf kan bieden.”
Het opzetten van de leerzorgbakkerij ging niet geheel zonder slag of stoot. “In het begin verliepen de contacten met de gemeente niet erg soepel. Men was niet erg geïnteresseerd in mijn ideeën. In de opstart werkte wij met een re intergratiebureau. Inmiddels regel ik alles zelf in nauwe samenwerking met het UWV. Ik begeleid de mensen persoonlijk en bekijk welke capaciteiten ze bezitten. Zo heb ik iemand die aan een motorische storing leed geleerd om zijn handen anders te gebruiken en te trainen. Door de positieve instelling kan deze jongen veel meer met zijn handen dan een paar jaar geleden. Ik laat de mensen in mijn leerzorgbakkerij op een ambachtelijke manier kennis maken met allerlei facetten van het bakkersvak. Zo leer ik ze vlaaien opmaken of wafels verkopen.” Inmiddels heeft Ard tussen de acht en tien mensen in bakkerij werken. “Kijk, het vraagt meer tijd, geduld en inspanning om iemand met een beperking aan de slag te krijgen. Door hen te motiveren behaal je vaak verbluffende resultaten. Naarmate ze leren hun capaciteiten beter te benutten groeit ook het zelfvertrouwen en het plezier in het werken.”
Toch maakt Ard Gerards zich grote zorgen om de ontwikkelingen rond de nieuwe Wet Werken Naar Vermogen.
“Er wordt momenteel flink bezuinigd en ik ben bang dat de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt minder kansen krijgen om aan het werk te komen of verder door te leren. Het begeleiden van deze mensen is maatwerk en de overheid stelt daarvoor juist steeds minder geld beschikbaar.” Toch is de werkwijze van Ard Gerards precies datgene wat de overheid voor ogen heeft als het gaat om arbeids-reïntegratie. De gemeenten krijgen vanaf 1 januari 2013 de taak om mensen met een beperking in een beschutte omgeving en onder begeleiding van een jobcoach onder te brengen bij werkgevers. “Ik ben dus ambachtelijk en tegelijk vooruitstrevend bezig”, zegt Ard met een glimlach. “Ik hoop dat andere werkgevers in de regio zien wat ze voor mensen met een beperking kunnen betekenen. Zij mogen altijd bij mij komen kijken hoe mijn leerzorgbakkerij nu precies werkt.”